Kyllinge Logbog
Kyllinge- logbog
Uge 52:
Vi indretter buret med savsmuld, hø og varmelampe med en temperatur på 33-34 ͦ. For at sikre at temperaturen var korrekt, lagde vi et termometer ind under varmen for at måle det. I starten af ugen hentede vi 4 daggamle kyllinger, satte dem i buret og gav dem vand og kyllingefodder.
Vi var opmærksomme på at kyllingerne muligvis ville få brug for hjælp til at komme i gang med at spise og drikke, men de fandt hurtigt ud af det.
Uge 52:
Vi kan se at kyllinger er begyndt at få fjer på vingerne i slutningen af ugen. De trives, spiser og drikker godt og pipper fornøjet.
Kyllingerne vokser godt, og søger indimellem væk fra varmelampen.
Uge 1:
Vi giver kyllingerne farvemærker (sort, grøn, rød og gul) så vi kan kende forskel på dem og vejer kyllingerne. Sort vejer 400g, Grøn vejer 444g, Rød vejer 388g og Gul vejer 407g.
Vi kan se at kyllingerne er begyndt at få en tydeligere kam, og fjerene vokser mere og mere ud. Vi oplever at de nipper sig selv på og under vingerne, og vi formoder at det er fordi fjerene er generende mens de vokser ud. Kyllingerne er muligvis begyndt at finde deres hakkeorden og er indimellem efter hinanden.Uge 2:
Kyllingerne får flere og flere fjer og nipper ofte sig selv. De ligger meget ned i buret og er ved at være for store til at være deri. I weekenden flytter vi dem ud i garagen så de får mere plads at bevæge sig på. Så er det også tid til at de så småt kan undvære varmelampen. Kyllingerne har et stort bryst og er vokset meget hurtigere end vi havde forestillet os. De er alle slagtekyllinger og derfor krydsede racer med egenskaber, der gør at de tager meget på, på kort tid og hurtigere omdanner foderet til kød på brystet. De har meget afføring og er begyndt at lugte meget stærkt. De vejer nu alle over dobbelt så meget som i sidste uge. D. 10/1-20: vægt: Sort: 1060g, Grøn: 1238g, Rød: 1104g og Gul: 1050g. De får ikke længere kyllingefoder, men store piller blandet med hvede.
Mere plads!
Kyllingerne er nu flyttet til en lille 'hønsegård' i garagen. Vi har beholdt varmelampen over dem lidt endnu, da der opstår et markant temperaturskifte fra indendørs til udendørs. Dog står de fortsat uden træk, så de ikke bliver kolde. For at fremme deres naturlige adfærd hvor de hakker og skraber efter foder, har vi drysset kornblanding og foder ud i gården til dem. De hakker lystigt i det og spiser. Yderligere har vi hængt foder- og vandtrug op, da vi før havde en del afføring og savsmuld/hø i det. Det resulterede I at vi flere gange om dagen skulle rengøre dem, så vi håber på at ophænget kan forhindre dette. Kyllingerne virker til at være vant til os og vi kan håndfodre dem nede i gården. (til stor glæde for vores børn ;))Vi synes at kunne begynde at kønsbestemme kyllingerne. Den ene har tydeligt en mere rød kam og større røde hagelapper. Vi har undersøgt at tykkelsen på benene og hovedstørrelsen også kan være med til at klassificere dette, men det er svært for os at vurdere på nuværende tidspunkt. Lige nu tyder det på at vi har anskaffet os 1 hane og 3 høner. Se billederne nedenfor.
Hane:
Høne:
Det ser ud til at vi har endnu en hane i flokken, hvilket betyder at der er to haner og to høner.
Vi kan se en tydelig forskel på hanekam og hagelapper:
Kyllingerne har i denne uge fået sand ind i kyllingegården, så de kan sandbade. De sandbader for at rense deres fjerdragt, og vi har set den sorte gøre det indtil videre. Vi har igen i denne uge vejet dem. D. 17/1-20 vejer de: Sort- 1740g, Grøn- 1965g, Gul- 1684g, Rød- 1826g. De nærmer sig 2kg hvor de vil være slagteklar. De får flere fjer og har nu næsten kun dun på hals og hoved, og er næsten bare på brystet. Vi oplever at Sort og Grøn er mest tamme, muligvis fordi det er høner?
Kyllingerne bliver nu fodret med brød, æggeskaller, kornblanding, nudler og kål.
TURUGE:
Vi har i denne uge haft kyllingerne med på campus og yderligere havde vi lavet aftaler med en skole og en børnehave om at komme på besøg og vise kyllingerne frem. Det var nogle gode oplevelser og vi oplevede nogle meget engageret og nysgerrige børn både i skolen og i børnehaven.
I skolen besøgte vi et stamhold med blandede elever fra 0.-2. klasse. Vi fortalte eleverne lidt om kyllingerne, deres adfærd og livscyklus. Børnene delte deres tidligere erfaringer med kyllinger, med hinanden og os og var nysgerrige på at høre det vi fortalte. Vi havde planlagt et par aktiviteter omkring kyllingerne, som eleverne kunne afprøve. Dette var med stor succes.
I børnehaven havde vi planlagt et anderledes forløb, som var tilpasset denne målgruppe. Vi oplevede at børnehavebørnenes interesse lå i at fodre og ae, og deres forforståelser kom til syne ved at de bl.a. sagde: "Når de får æggeskaller, kommer der æg ud snart". Vi brugte tiden på at være på gulvet med kyllingerne, og her var katalogviden ikke i fokus på samme måde som i skolen, men mere oplevelsen med at være tæt på kyllingerne.
Uge 4:
Kyllingerne vokser fortsat i høj fart, og de ligger mere og mere ned. De vejer i denne uge (23/1-20): Gul- 2444g, Grøn- 2856g, Rød- 2634g, Sort- 2686g.
Vi har drøftet slagtning, da de nu er så store at de ser besværet ud. Det kommer til at foregå, så snart vi fået forberedelserne på plads, efter besøg af Fjordskolen og dyreholdsfremlæggelsen.
Uge 5:
Torsdag den 30. januar slagtede vi vores kyllinger.
Inden vi begyndte på slagtningen, var der en del forberedelse. Vi startede med at lave en huggeblok, da vi ikke havde nogen i forvejen. Den er lavet af en lille trappestige hvor vi derpå satte nogle lægter for at få den rette arbejdshøjde, når vi skulle hakke hovederne af kyllingerne. Øksen skulle slibes så den var skarp. En spand med en pose til at komme kyllingerne i når vi havde hovederne af, da det godt kan komme til at svine med blodet når de basker med deres sidste nerver. Vi havde også fundet noget snor frem til at binde dem op efterfølgende for at de kunne dryppe af.
Inden vi gik i gang, havde vi en aftale i gruppen om at vi alle skulle igennem den proces det nu er når man skal slagte en kylling. Det der var svært for os, var at skulle slå dem bevistløse. Det virkede voldsomt at skulle slå hovederne ned i huggeblokken, men vi kom dog alle igennem denne proces, selv om det var ubehageligt.
Efter kyllingerne havde hængt lidt, var det tid til at de skulle dyppes i 70 grader varmt vand i ca 1 min. (Vi have dem lidt for længe i vandet, da vi kunne se at kødet havde skiftet lidt farve) Dette gjorde vi så vi bedre kunne plukke kyllingerne. Det overraskede os hvor nemt det var. Herefter skulle vi til at fjerne indvolde, kroen og luftrøret. Vi startede med at skære et snit ved halsen, så vi kunne komme ind til kroen for at fjerne den, her kunne vi se at de have spist godt indtil det sidste, da de var meget store. Lige ved siden af kroen var luftrøret, som vi hev ud.
Vi vendte kyllingen om, da den skulle have indvolde taget ud. Her startede vi med at lave et lille snit i fedtet og underhuden lige et par cm over endetarmen, så vi kunne komme ind til indvoldene. Når der var åbnet tilstrækkeligt til at en hånd kunne komme ind var det bare at få hele hånden ind og løsne de sener og det fedt der bandt sig til organerne. Der skulle skæres rundt om endetarmen til sidst for at få indvoldende hele ud. Vi mærkede hvordan varmen stadig sad i kødet og indvoldene.
Kyllingerne ligner nu, en kylling man kunne have købt nede i det lokale dagligvarehus.
Da vores kyllinger skulle laves til kylling i asparges, valgte vi her kun at bruge bryststykkerne og over og underlår. Der var rigeligt med kød til den portion vi skulle lave.
Spændende at følge med :-)
SvarSlet