Vadehavet

Rømø og Vadehavscentret


Mandag d. 16 dec. var vi på tur til Vadehavet. Det var oprindeligt meningen at vi skulle have været på Østers-tur, men pga. vejret aflyste vi turen, og nød i stedet en gå-tur langs vadehavet på Rømø, hvor vi kiggede efter opskyld. Da det havde blæst utrolig meget i dagene op til var der stadig højvande og meget spændende at kigge på i sandet. Vi så en sælunge på stranden, der kæmpede for at finde tilbage til havet.



Vi spiste vores madpakker i Naturcenter Tønnisgård, og så deres udstilling. Der var bl.a. plakater hvor vi kunne få sat navn på mange af de sjove ting som vi havde fundet langs stranden.
Vi havde bl.a. samlet konkylier, forskellige østers og muslinger, stjerneslange og en del fra en ti-armet blæksprutte. 
Herefter gik turen lidt nordpå hvor vi skulle have en guidet tur rundt i Vadehavscenteret i Ribe. Vores guide fortalte meget om både tidevandet og dyrelivet over vandet og under vandet. De havde lavet mange fine ting for at illustrere, det hun forklarede. Hun fortalte, at de ofte har besøg af skolebørn, og viste os en del af det materiale de plejer at benytte sammen med børnene.

Vi fik også en meget spændende viden om trækfuglene, og indsigt i hvor vigtig vadehavet er for disse fugle og deres rejse sydpå. Mange af fuglene der lander her fordobler nemlig deres kropsvægt mens de gør ophold ved vadehavet, og dette på trods af at skulle have tidevandet for øje.
Om foråret og efteråret kan trækfuglene opleves i meget store sværme opleves. Helt op mod 15 millioner fugle kan opleves her, det kan både være kort, mellem og langdistancefugle.
Vi lavede et forsøg med blåmuslinger og algevand, for at illustrere hvordan muslingerne ilter vandet og renser det for alger. I røre-bassinet oplevede og mærkede vi bl.a. søpindsvin, krabber, fisk og eremitkrebs.
Hos han-krabberne ses en spids hale på undersiden, som gemmer på 2 penisser indenunder.
Hos hun-krabberne ses en mere rund og bred hale, som kan gemme på op til 185.000 æg. 



 




 

Kommentarer

Populære opslag